Buiten trouwen? Ja, ik wil!

Het ja-woord geven in eigen tuin, op het strand, in het bos of ergens anders onder de zon: veel stellen zien een buitenbruiloft als de ultieme invulling voor de mooiste dag van hun leven. Niet zo gek, want wat is er nu mooier dan de liefde te vieren met je naasten in de (hopelijk) warme buitenlucht? Gewoon doen dus! De planning van een buitenbruiloft vraagt wel iets meer voorbereiding dan een ‘standaard’ bruiloft. Onderstaande tips helpen je om er een onvergetelijke dag van te maken.

First things first: de locatie

Waar wil je trouwen? Een mooie open plek in het bos, een weiland, een prachtige tuin of een festivalbruiloft op een camping zijn allemaal perfecte locaties voor een buitenbruiloft. Vraag waar nodig op tijd een vergunning aan bij de gemeente en bekijk van te voren goed of de locatie past bij de dagindeling. Willen jullie tot in de late uurtjes feesten? Dit is niet overal mogelijk, want op veel plekken gelden geluidsrestricties. Daarnaast is het goed om te kijken naar de mogelijkheden voor stromend water, sanitaire voorzieningen, stroomfaciliteiten en parkeergelegenheid.

Maak een plan B

Het weer in Nederland kan erg wispelturig zijn. Wil je niet dat jullie bruiloft in het water valt? Zorg er dan voor dat je een plan B hebt. Bij koud en nat weer kies je bijvoorbeeld een mooie binnenlocatie als alternatief of een tent die verschillende weersomstandigheden aankan. Is het weer op jullie trouwdag juist warmer dan verwacht? Dan is het belangrijk om voldoende schaduw en verkoeling te bieden aan de gasten. Zorg bijvoorbeeld voor flesjes water, ijsjes, zonnebrandcrème en parasols.

Must have: een draaiboek

Het opstellen van een draaiboek is handig bij iedere bruiloft, maar bij een buitenbruiloft is het echt onmisbaar. Plan voldoende tijd voor de op- en afbouw. Denk aan het dekken van de tafels, het klaarzetten van al het meubilair, het opvangen en begeleiden van de cateraars, het aansluiten van de voorzieningen en het verzorgen van de decoratie. Bij een bruiloft op locatie krijg je hier als bruidspaar vaak niet veel van mee en is dit vanzelfsprekend, maar een buitenbruiloft vereist wat planningskills.

Begroting op maat

Als je een buitenbruiloft organiseert, is een duidelijke begroting erg belangrijk. Veel zaken die bij een binnenlocatie bij de kosten zijn inbegrepen, moet je bij een buitenbruiloft in de begroting opnemen. Denk aan meubilair, servies, bloemen of stroomvoorzieningen. Aan de andere kant kun je weer besparen op kosten door bijvoorbeeld zelf decoratie te maken of je eigen tuin als locatie te gebruiken. Het is verstandig om een uitgebreide begroting op te stellen, zodat jullie later niet voor verrassingen komen te staan.

Hulplijn inschakelen

Is jullie droombruiloft buiten, maar zien jullie op tegen alles wat erbij komt kijken? Buitenlucht Bruiloften neemt jullie zorg graag uit handen. Onder andere met het vinden van de perfecte locatie, de styling, inrichting en organisatie, inclusief een plan B. Ook voor handige tips kun je terecht bij Buitenlucht Bruiloften. Wat doe je bijvoorbeeld als de buitenlocatie door de gemeente niet wordt goedgekeurd als officiële trouwlocatie? Je kunt dan ’s ochtends of op een gratis dag bij het gemeentehuis trouwen voor de wet. Vervolgens kunnen jullie de ceremonie houden wanneer en waar jullie maar willen.

Kortom: laat je vooral niet weerhouden door beren op de weg bij het plannen van een buitenbruiloft. Want, voor ieder probleem is een oplossing!

Fotocredits: Puur By Dyana